Per arribar a Cornet no cal GPS. Cal seguir el rastre del verd, de les masies, dels camps segats, i no passar de llarg del senyal que indica l’ermita que comparteixen els masovers de la rodalia de Sallent. És juliol, temps de segar i de batre i a Cornet celebren que tornen a posar en marxa la ventadora, la màquina que antigament separava el gra de la palla. Aviat comprovarem que aquí no funcionen els mòbils, ni les presses, i que això és una festa com les d’abans, del poble i per al poble.

Al voltant de la relíquia de color taronja s’amunteguen els veterans que saben fer funcionar la màquina, i els curiosos (molts de ballets hem colonitzat el poble sense posar-nos d’acord). Les corretges són a lloc, el motor del tractor engegat i els engranatges de la ventadora comencen a moure’s. L’avi s’enfila sobre la pila de blat i feineja amb la forca… tot plegat és tan autèntic i fotogènic! Tothom observa “l’espectacle rural” mentre menja les viandes i es rega amb el porró, i de fons sona el sac de gemecs que anima la tarda grisa de juliol.

Quan es fa el silenci de les màquines, els masovers han immortalitzat la feina amb una foto i el blat és al seu lloc arriba el moment de donar gràcies per la collita i instruir sobre el camp. Després sopem (això és un banquet amb escudella per a un regiment), ens integrem amb el paisatge i finalment arriba la música i el ball. Sabíem que veníem a ballar, poca cosa més, però una melodia i un ball porta a l’altre… fins que cau la nit a Cornet.

Eugènia Sendra

Festa del segar i el batre a Cornet
Etiquetat a: