Ballets de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1953, que al llarg dels anys s’ha dedicat a la recuperació i de les danses tradicionals i populars dels Països Catalans, al seu ensenyament i difusió.

Ballets de Catalunya. La Mercè 2017

L’activitat

La nostra activitat gira al voltant de la cultura popular catalana. Portem els nostres espectacles i propostes de dansa tradicional al carrer dels pobles i ciutats, amb l’objectiu de mantenir en el present aquesta part tan important del nostre patrimoni cultural, i ho fem amb el màxim de fidelitat i rigor, d’acord amb els cànons dels folkloristes.

Una part important de la nostra activitat consisteix en la formació d’infants i joves dansaires, en una proposta que combina l’educació en el lleure i la cultura.

Som un esbart, i ens dediquem a a la difusió de les danses i músiques tradicionals, però com a associació cultural, i des dels inicis, apostem per activitats que fomenten la descoberta de la cultura i l’entorn social i natural.

Els espectacles

Per a la presentació dels nostres espectacles, disposem d’un ampli repertori amb més d’un centenar danses de les diverses contrades del territoris de parla catalana, que ens permeten elaborar uns programes variats on contrasten la cerimoniositat o la sobrietat de determinades danses (Catalunya Vella) amb l’alegria i el ritme d’unes altres (Catalunya Nova, País Valencià, Illes Balears).

En les nostres actuacions tenim gran cura en les presentacions i el vestuari, la qualitat musical de les versions, la continuïtat i varietat de l’espectacle i, sobretot, la interpretació dels balls, amb l’objectiu que la dansa tradicional ocupi un lloc important com a manifestació viva de les nostres festes.

Les actuacions i festes es realitzen amb música en directe de De soca-rel, un element que permet espectacles més atractius, àgils i participatius.

L’àmbit ideal per a les nostres presentacions és la plaça o el carrer i les festes s’acostumen a tancar amb ball popular (valsos, pasdobles, jotes, sardanes…) obert a tothom.

Ballets de Catalunya. De soca-rel a les Festes de Gràcia 2019