Ballets de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1953, que al llarg dels anys s’ha dedicat a la recuperació i de les danses tradicionals i populars dels Països Catalans, al seu ensenyament i difusió arreu.

L’activitat

La nostra activitat gira al voltant de la cultura popular catalana. Portem els nostres espectacles i propostes de dansa tradicional al carrer dels pobles i ciutats, amb l’objectiu de mantenir en el present aquesta part tan important del nostre patrimoni cultural, i ho fem amb el màxim de fidelitat i rigor, d’acord amb els cànons dels folkloristes.

Una part important de la nostra activitat consisteix en la formació de canalla i joves futurs dansaires, en una proposta que va de la mà de l’educació en el lleure i la cultura.

Som un esbart, perquè ens dediquem a a la difusió de les danses i musiques tradicionals, però no només. Com a associació cultural, i des dels inicis, apostem per activitats que fomenten la descoberta de la cultura i l’entorn social i natural entre les sòcies i amics de l’entitat.

Els espectacles

Per a la presentació dels nostres espectacles, disposem d’un ampli repertori amb més d’un centenar danses de les diverses contrades del territoris de parla catalana, que ens permeten elaborar uns programes variats on contrasten la cerimoniositat o la sobrietat de determinades danses (Catalunya Vella) amb l’alegria i el ritme d’unes altres (Catalunya Nova, País Valencià, Illes Balears).

En les nostres actuacions tenim gran cura en les presentacions i el vestuari, la qualitat musical de les versions, la continuïtat i varietat de l’espectacle i, sobretot, la interpretació dels balls, amb l’objectiu que la dansa tradicional ocupi un lloc important com a manifestació viva de les nostres festes. Des de fa anys, les actuacions i festes es realitzen amb música en directe de De soca-rel, cosa que permet presentar espectacles més atractius, àgils i participatius.

L’àmbit ideal per a les nostres presentacions és la plaça o el carrer, d’aquesta manera s’aprecien més de prop les evolucions dels dansaires i podem convidar a ballar el públic. Les festes s’acostumen a tancar amb ball popular (valsos, pasdobles, jotes, sardanes…) obert a tothom.