Ballets de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1953, que al llarg dels anys s’ha dedicat a la recuperació de les danses tradicionals i populars dels Països Catalans i a la seva difusió arreu.

L’activitat

La nostra activitat consisteix bàsicament a combinar el lleure i la cultura popular per portar els nostres espectacles de dansa tradicional a les festes de carrer dels pobles i ciutats d’arreu, amb l’objectiu de fer perviure en les generacions actuals aquesta part tan important del nostre patrimoni cultural. I ho fem amb el màxim de fidelitat i rigor, d’acord amb els cànons dels folkloristes.

 

Els espectacles

Per a la presentació dels nostres espectacles, disposem d’un ampli repertori amb més d’un centenar danses de les diverses contrades del territoris de parla catalana, que ens permeten elaborar uns programes variats on contrasten la cerimoniositat o la sobrietat de determinades danses (Catalunya Vella) amb l’alegria i el ritme d’unes altres (Catalunya Nova, País Valencià, Illes Balears).

En les nostres actuacions es té una gran cura en les presentacions i el vestuari, la qualitat musical de les versions, la continuïtat i varietat de l’espectacle i, sobretot, la interpretació dels balls, amb la finalitat que la dansa tradicional ocupi un lloc important com a manifestació viva de les nostres festes. Des de fa anys, les actuacions del cos de dansa són acompanyades pel grup musical De soca-rel, cosa que permet presentar uns espectacles de dansa tradicional més atractius i participatius.

L’àmbit ideal per a les nostres presentacions és la plaça o el carrer, d’aquesta manera s’aprecien més de prop les evolucions dels dansaires, així com les aventures dels improvisats balladors que, sense cap problema i acompanyats pels nostres dansaires, participen en la interpretació d’algunes danses d’execució més senzilla. Les festes s’acostumen a cloure amb la participació del públic en un ball popular (valsos, pasdobles, jotes, sardanes…).